
Proste placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które gościło pewnie u niejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja dziś proponuję placki z domowym sosem czosnkowo- koperkowym.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajo
- 3 łyżki mąki pszennej
- ole do smażenia
- sól i pieprz ziołowy
na sos:
- jogurt naturalny
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków
- cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki
- połącz ziemniaki z cebulą
- dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz
- wszystko dokładnie wymieszaj
- smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
sos:
- połącz wszystkie składniki
Smacznego!
Comments
Ja zawsze jadłam posypane cukrem 🙂