Danie główne / Kolacja

Proste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które gościło pewnie u niejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja dziś proponuję  placki z domowym sosem czosnkowo- koperkowym.

photofacefun_com_1509283253.jpg

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ole do smażenia
  • sól i pieprz ziołowy

na sos:

  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków
  • cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki
  • połącz ziemniaki z cebulą
  • dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz
  • wszystko dokładnie wymieszaj
  • smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony

sos:

  • połącz wszystkie składniki

Smacznego!

Comments

19 listopada 2017 at 19:37

Ja zawsze jadłam posypane cukrem 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *