
Domowy burger
Sekretem domowego burgera jest wg mnie dobrze zrobiony kotlet. Proponuję Ci dziś domowego burgera z frytkami. Co Ty na to?
Składniki:
Na kotleta:
- mięso wołowe mielone
- sól, pieprz, musztarda
Bułka:
przepis na bułki, które robię możesz znaleźć tutaj i tutaj ale równie dobrze możesz użyć dobrej, kupionej bułki
Reszta składników domowego burgera to tak naprawdę już Twoja inwencja, co lubisz, co Ci smakuje, ja dodaję sałatę, cebulkę, sosy, czasem ogórka czy pomidora
Przygotowanie:
- składniki na kotlety mieszamy dokładnie, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano
Frytki:
- umyte i pokrojone ziemniaki włóż do wody z lodem na 20 minut
- następnie rozgrzej olej do 110 stopni i smaż frytki przez ok 20 minut
- podgrzej olej do 180 stopni i smaż frytki do żądanego stopnia wysmażenia
- tak przygotowane frytki będą chrupiące
Smacznego!
Comments