
Schab dojrzewający
Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas.
Składniki:
• schab wieprzowy ok 1,5 kg
• cukier 1/4 szklanki
• sól 1/2 szklanki
• czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany
• majeranek, słodka papryka,
• podkolanówki pończochowe 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.
Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin
Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz.
Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni
Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Comments
Wygląda przepyszne. Na pewno zrobię,bo uwielbiam wędliny robione w domu
Polecam, można zrobić jeszcze w ten sposób polędwiczkę wieprzową
W sklepach pasmateryjnych można kupić siatkę do wędlin. Taka rozciągająca się. Jest tania, 4zł za metr, i b.wygodna. Można zastąpić skarpetkę.
o super, nie widziałam, dziękuję!
To juz wyzsza szkola jazdy🤔🤔🤔
dasz radę 😉 tylko godzin pilnować trzeba 🙂 naprawdę polecam zrobić, jest pyszna
Wspaniała domowa wędlina! 🙂
Polecam!
Ciekawy przepis. Trzeba będzie spróbować.
Polecam, warto!
Uwielbiam takie mięsko 🙂
Polecam ten przepis 🙂
Może i mnie się uda takim sposobem.Dzięki za przepis.
Przepis nie jest trudny, na pewno się uda!