Kolacja / Przetwory / Śniadanie / Wieprzowina

Schab dojrzewający

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas.

Składniki:
• schab wieprzowy ok 1,5 kg
• cukier 1/4 szklanki
• sól 1/2 szklanki
• czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany
• majeranek, słodka papryka,
• podkolanówki pończochowe 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Schab   umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.

Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin

Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego  cukru, osusz.

Mięso znów umieść w naczyniu  i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij  z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni

Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.

Smacznego!

photofacefun_com_1508766238

Comments

Elżbieta Janowska
12 listopada 2017 at 09:11

Wygląda przepyszne. Na pewno zrobię,bo uwielbiam wędliny robione w domu



Anna
12 listopada 2017 at 12:21

W sklepach pasmateryjnych można kupić siatkę do wędlin. Taka rozciągająca się. Jest tania, 4zł za metr, i b.wygodna. Można zastąpić skarpetkę.



12 listopada 2017 at 13:59

To juz wyzsza szkola jazdy🤔🤔🤔



12 listopada 2017 at 23:03

Wspaniała domowa wędlina! 🙂



13 listopada 2017 at 10:17

Ciekawy przepis. Trzeba będzie spróbować.



Anna Jezowska
29 listopada 2017 at 10:24

Uwielbiam takie mięsko 🙂



30 listopada 2017 at 12:39

Może i mnie się uda takim sposobem.Dzięki za przepis.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit kokosowy placek

11 listopada 2017

Domowy burger

13 listopada 2017