
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem, czosnkiem i chilli
Dorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty.
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza atlantyckiego
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- bazylia, szałwia, kolendra, chilli, sól, pieprz
- 50 g masła
Przygotowanie:
- dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw
- sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem
- w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę
- naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę
- na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie plastrami masła, a następnie wszystko delikatnie zawiń folią, która nakłuj na górze
- piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 mintut
Smacznego!
Comments
uwielbiam dorsza,chociaż mam teraz słaby do niego dostęp 😉
Smakowita propozycja 🙂