Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem, czosnkiem i chilli

Dorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty.

Składniki:

  •                                              400 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • bazylia, szałwia, kolendra, chilli, sól, pieprz
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  • dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw
  • sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i posiekanym koperkiem
  • w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę
  • naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę
  • na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie plastrami masła, a następnie wszystko delikatnie zawiń folią, która nakłuj na górze
  • piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 mintut

Smacznego!

photofacefun_com_1508325263

2 komentarze Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    uwielbiam dorsza,chociaż mam teraz słaby do niego dostęp 😉

  2. Smakowita propozycja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *