
Duszony schab w sosie własnym
Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze.
Składniki:
- schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad
- cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli
- liść laurowy i ziele angielskie
- olej do smażenia
- mąka do zagęszczenia sosu
- woda
Przygotowanie:
- kotlety umyj, oprósz solą i pieprzem
- rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety na rumiano
- gdy smażą się kotlety, posiekaj w piórka cebulę i dodaj na patelnię do rumianych kotletów
- smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut
- zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa
- dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku
- duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut
- na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i dodaj na patelnię, gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu
Smacznego!
Comments
Teraz to mi smaka narobilas😊😊😉 pysznie wyglada.
To polecam zrobić na obiad 😀 albo wpaść do mnie na obiad 😉
Smaczny obiadek 🙂
Dziękuję