Danie główne / Wieprzowina

Duszony schab w sosie własnym

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze.

photofacefun_com_1507209067

Składniki:

  • schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad
  • cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • woda

Przygotowanie:

  • kotlety umyj, oprósz solą i pieprzem
  • rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety na rumiano
  • gdy smażą się kotlety, posiekaj w piórka cebulę i dodaj na patelnię do rumianych kotletów
  • smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut
  • zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa
  • dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku
  • duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut
  • na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i dodaj na patelnię, gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu

Smacznego!

photofacefun_com_1507209169

Comments

6 listopada 2017 at 12:23

Teraz to mi smaka narobilas😊😊😉 pysznie wyglada.





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twarożek do kanapek

3 listopada 2017