Danie główne / Drób

Skrzydełka kurczaka w sosie teriyaki

Sos teriyaki to jeden z moich ulubionych w kuchni wschodniej. Dziś zapraszam Cię na skrzydełka w tym sosie.

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek
  • na sos:
    1 szklanka wody
    1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny)
    0,5 szklanki miodu (około 160 g)
    0,5 szklanki brązowego cukru
    0,25 szklanki octu jabłkowego
    0,25 szklanki oleju
    1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
    1 łyżeczka imbiru (w proszku)

Przygotowanie:

  • skrzydełka umyj i odetnij końce
  • miód i wodę wymieszaj w garnku i podgrzej, aż miód się rozpuści
  • następnie wyłącz grzanie, wsyp cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
  • wlej sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszaj
  • skrzydełka włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 45 minut
  • piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykryj folią aluminiową i piecz około 25 minut
  • po tym czasie zdejmij folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne 15 minut, następnie skrzydełka znów smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10-15 minut

Smacznego!

photofacefun_com_1508324140

Comments

2 listopada 2017 at 07:46

Witam , już wiem w jakim sosie zrobię pałki z kurczaka 👍😀



5 listopada 2017 at 20:16

Ale pyszności 🙂 Uwielbiam skrzydełka 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twarożek do kanapek

3 listopada 2017