
Skrzydełka kurczaka w sosie teriyaki
Sos teriyaki to jeden z moich ulubionych w kuchni wschodniej. Dziś zapraszam Cię na skrzydełka w tym sosie.
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek
- na sos:
1 szklanka wody
1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny)
0,5 szklanki miodu (około 160 g)
0,5 szklanki brązowego cukru
0,25 szklanki octu jabłkowego
0,25 szklanki oleju
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka imbiru (w proszku)
Przygotowanie:
- skrzydełka umyj i odetnij końce
- miód i wodę wymieszaj w garnku i podgrzej, aż miód się rozpuści
- następnie wyłącz grzanie, wsyp cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
- wlej sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszaj
- skrzydełka włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 45 minut
- piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykryj folią aluminiową i piecz około 25 minut
- po tym czasie zdejmij folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne 15 minut, następnie skrzydełka znów smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10-15 minut
Smacznego!
Comments
Witam , już wiem w jakim sosie zrobię pałki z kurczaka 👍😀
Hej, mam nadzieję, że będzie Ci smakować, pozdrawiam!
Myślę że pojutrze sprawdzę 😉
To czekam na opinię 🙂
Ale pyszności 🙂 Uwielbiam skrzydełka 🙂
Ja także, polecam ten przepis
<3