Danie główne / Wołowina

Pulpety wołowe w sosie paprykowym

Bardzo smakują mi ikeowe pulpety wołowe, więc postanowiłam je zrobić w domu, ale że brak tu fanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis.

photofacefun_com_1507718005

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce
  • 1 jajo
  • 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej
  • sól, pieprz, zmielona kolendra
  • olej do smażenia
  • liść laurowy i ziele angielskie – w wersji z gotowaniem pulpetów

Przygotowanie:

  • mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę
  • wymieszaj wszystko dokładnie
  • formuj małe kulki i :
  1. wersja dłuższa: wkładaj je do garnka z gotującą się wodą z liściem i zielem i gotuj pulpety ok 30 minut, a następnie podsmaż je na patelni, z wody, która została po gotowaniu mięsa zrób sos: dodaj soli i pieprzu, 2 łyżki pasty ajvar, wymieszaj, a następnie zagęść mąką
  2. wersja krótsza: kulki z mięsa smaż na rumiano na patelni, w garnku zagotuj wodę, dodaj liść i zielę, 2 łyżki pasty ajvar, wymieszaj, zagęść mąką – sos do polania pulpetów gotowy

Ja podałam swoje pulpety z zakręconą pyrą ( ziemniakiem) smażonym w głębokim oleju i ugotowanym kalafiorem polanym masłem z bułką tartą.

Smacznego!

photofacefun_com_1507717850

Comments



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Paprykowy filet z kurczaka

21 października 2017