Danie główne / Wieprzowina

Makaron pióra z sosem bolognese

Sos bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por, biała część
  • przecier pomidorowy
  • oliwki
  • starty żółty ser
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz, bazylia suszona
  • makaron pióra Lubella

Przygotowanie:

  • mięso przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię, olej nie jest potrzebny, bo mięso jest dosyć tłuste i ten tłuszcz wystarczy
  • cebulę, czosnek, pora i marchewkę posiekać drobno
  • do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa
  • dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię
  • smaż przez chwilę wszystko razem
  • dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa
  • duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut
  • podawaj z makaronem, a na wierzchu posyp startym serem

Smacznego!

photofacefun_com_1508425442

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Idealna mizeria

19 października 2017