
Makaron pióra z sosem bolognese
Sos bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por, biała część
- przecier pomidorowy
- oliwki
- starty żółty ser
- 1 marchewka
- sól, pieprz, bazylia suszona
- makaron pióra Lubella
Przygotowanie:
- mięso przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię, olej nie jest potrzebny, bo mięso jest dosyć tłuste i ten tłuszcz wystarczy
- cebulę, czosnek, pora i marchewkę posiekać drobno
- do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa
- dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię
- smaż przez chwilę wszystko razem
- dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa
- duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut
- podawaj z makaronem, a na wierzchu posyp startym serem
Smacznego!
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam