Boże Narodzenie / Danie główne / Ryby

Aromatyczny pstrąg pieczony w folii

Bardzo lubię ryby, te pochodzące z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Dziś proponuję pieczonego pstrąga.

photofacefun_com_1508325497

Składniki:

  • 1 świeży pstrąg (wypatroszony)
  • sok z 1 cytryny
  • pół cytryny pokrojonej w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej zielonej pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1,4 kostki masła

photofacefun_com_1508325444

Przygotowanie:

  • pstrąga bardzo dokładnie umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem
  • pietruszkę i czosnek drobno posiekaj
  • cytrynę potnij na cienkie plasterki
  • połącz czosnek z miękkim masłem
  • pstrąga w środku natrzyj niedużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
  • wyłóż masłem czosnkowym  i  pietruszką i na koniec plasterkami cytryny
  • szczelnie zawiń w folię
  • tak przygotowaną rybę włóż do płytkiej brytfanki i piecz w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut
  • po tym czasie wyjmij pstrąga z piekarnika i otwórz folię aluminiową i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut

Do rybki polecam pieczone ziemniaczki, na które przepis znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1508325383

Smacznego!

 

Comments

19 października 2017 at 14:37

U mnie w domu też sami koneserzy pieczonego pstrąga 🙂 Nawet niemowlak macha rączkami jak widzi, że rybka wjechała na stół



22 października 2017 at 17:49

Kiedyś robiłam często, ale mój obecny toleruje tylko filety, więc taka ryba nie wchodzi w grę 😛



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pieczone pod serem ziemniaczki

18 października 2017

Idealna mizeria

19 października 2017