
Aromatyczny pstrąg pieczony w folii
Bardzo lubię ryby, te pochodzące z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Dziś proponuję pieczonego pstrąga.
Składniki:
- 1 świeży pstrąg (wypatroszony)
- sok z 1 cytryny
- pół cytryny pokrojonej w plastry
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej zielonej pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- 1,4 kostki masła
Przygotowanie:
- pstrąga bardzo dokładnie umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem
- pietruszkę i czosnek drobno posiekaj
- cytrynę potnij na cienkie plasterki
- połącz czosnek z miękkim masłem
- pstrąga w środku natrzyj niedużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
- wyłóż masłem czosnkowym i pietruszką i na koniec plasterkami cytryny
- szczelnie zawiń w folię
- tak przygotowaną rybę włóż do płytkiej brytfanki i piecz w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut
- po tym czasie wyjmij pstrąga z piekarnika i otwórz folię aluminiową i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut
Do rybki polecam pieczone ziemniaczki, na które przepis znajdziesz tutaj
Smacznego!
Comments
U mnie w domu też sami koneserzy pieczonego pstrąga 🙂 Nawet niemowlak macha rączkami jak widzi, że rybka wjechała na stół
Fajnie, a przecież dzieci rzadko lubią ryby.
Dla pstrąga wszyscy robią wyjątek 😉
Kiedyś robiłam często, ale mój obecny toleruje tylko filety, więc taka ryba nie wchodzi w grę 😛