
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny
- 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte
- 2 jaja
- sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki
- duża cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera
- do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj
- małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę
- piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zarumieni
- najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na rumiano na patelni, podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sosem koperkowym domowej roboty
A jak lubicie potrawy z ziemniaków, zapraszam na Placki ziemniaczane z boczkiem
Smacznego!
Comments
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂
Polecam!
Przepis podobny, choć osobiście nie dodaję bułki tartej i trochę więcej cebuli. Podsmażona smakuje najlepiej :).
Nie dodaję bułki, a mąkę 😉 ale zrozumiałam 🙂 Spróbuje Twojego sposobu następnym razem
Ostatnio mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :D. Muszę zrobić sobie wolne :).
Zrozumiałam o co chodzi 😉 a odpocząć czasem trzeba
Jeszcze nigdy nie robiłam, ale teraz jestem zmotywowana!
Naprawdę polecam!
Ubóstwiam! Ja też nie dodaję bułki, ale z cebulką to jakoś nie przesadzam, dla mnie Twoje proporcje są bardzo ok 🙂
Dziękuję, pozdrawiam serdeczeni!