Danie główne / Kolacja

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą.

photofacefun_com_1507899609

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny
  • 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte
  • 2 jaja
  • sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • photofacefun_com_1507899555

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera
  • do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj
  • małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę
  • piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zarumieni
  • najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na rumiano na patelni, podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sosem koperkowym domowej roboty

A jak lubicie potrawy z ziemniaków, zapraszam na Placki ziemniaczane z boczkiem

Smacznego!

photofacefun_com_1507899358

Comments

17 października 2017 at 11:15

Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂



17 października 2017 at 14:35

Przepis podobny, choć osobiście nie dodaję bułki tartej i trochę więcej cebuli. Podsmażona smakuje najlepiej :).



17 października 2017 at 22:37

Jeszcze nigdy nie robiłam, ale teraz jestem zmotywowana!



18 października 2017 at 01:04

Ubóstwiam! Ja też nie dodaję bułki, ale z cebulką to jakoś nie przesadzam, dla mnie Twoje proporcje są bardzo ok 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pieczone pod serem ziemniaczki

18 października 2017