Danie główne

Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam smak suszonych pomidorów. Szpinak też jest niczego sobie. Postanowiłam je połączyć i oto efekt.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filet przekrawam wzdłuż na pół tak, żeby powstały 2 cienkie kotlety.
  2. Marynata do kurczaka: olej z pomidorów (ok. 4 łyżek) dokładnie mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Marynuję filet. Odkładam w chłodne miejsce.
  3. Cebulę kroję w piórka. Szklę ją na patelni. Odgarniam cebulę na bok. Wkładamy filet. Smażę z każdej strony na złoty kolor. Wlewam śmietanę i bulion. Dodaję pomidory. Duszę pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
  4. Ser ścieram na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodaję szpinak i ser. Duszę jeszcze ok. 5 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem

Mój inny przepis na filet z kurczaka znajdziesz tutaj

Smacznego!

photofacefun_com_1504352045

Comments



wojti
16 października 2017 at 10:32

Super danie. Mi wyszło super z bulionem warzywnym od Krakusa. Na prawdę ekstra.





22 października 2017 at 17:51

Ale pyszności 🙂 Super zestawienie dodatków 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Naleśniki orkiszowe

13 października 2017

Baba ziemniaczana

17 października 2017