
Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Uwielbiam smak suszonych pomidorów. Szpinak też jest niczego sobie. Postanowiłam je połączyć i oto efekt.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 0,5 słoika suszonych pomidorów
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Filet przekrawam wzdłuż na pół tak, żeby powstały 2 cienkie kotlety.
- Marynata do kurczaka: olej z pomidorów (ok. 4 łyżek) dokładnie mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Marynuję filet. Odkładam w chłodne miejsce.
- Cebulę kroję w piórka. Szklę ją na patelni. Odgarniam cebulę na bok. Wkładamy filet. Smażę z każdej strony na złoty kolor. Wlewam śmietanę i bulion. Dodaję pomidory. Duszę pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
- Ser ścieram na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodaję szpinak i ser. Duszę jeszcze ok. 5 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem
Mój inny przepis na filet z kurczaka znajdziesz tutaj
Comments
smakowicie:)
Polecam!
Super danie. Mi wyszło super z bulionem warzywnym od Krakusa. Na prawdę ekstra.
Musze w końcu kupić ten bulion 🙂
Smacznie i to bardzo 🙂
Polecam 🙂
Ale pyszności 🙂 Super zestawienie dodatków 🙂