
Naleśniki orkiszowe
Bardzo lubię naleśniki, zwłaszcza te w zdrowym wydaniu. Nie używam w swojej kuchni białej mąki, dlatego też próbuję z różnymi mąkami. Dziś padło na mąkę orkiszową. Ja użyłam typ 2000 czyli wg mnie najzdrowszą.
Wcześniej robiłam z mąki owsianej, przepis na te naleśniki znajdziecie tutaj
Składniki na 4 naleśniki:
- 110 g mąki orkiszowej
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- można dodać cynamon bądź miód jeśli chcemy ciasta na słodko, ja jednak tego nie dodaję, bo wtedy mogę wykorzystać te naleśniki na sposób wytrawny.
Przygotowanie:
Do naczynia wlewasz mleko, wbijasz jaja i miksujesz, dodajesz powoli mąkę, tak żeby nie porobiły się z niej grudki. Zamiast mleka można dodać wodę gazowaną, naleśniki będą wtedy bardziej puszyste. Tak przygotowane ciasto odstawiasz na kwadrans, żeby mąka mogła wejść w dobrą reakcję z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewasz i smażysz naleśniki na rumiano z każdej strony.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Comments
orkiszowa ma już specyficzny smak, muszą być ciekawe 🙂
a z ryżowej kukurydzianej robiłaś? smakują trochę jak gofry 🙂
na naleśniki zawsze mam ochotę:)
Wyglądają super 🙂 Ja używam do naleśników tylko białej mąki, boję się, że z innej nie wyjdą, chyba muszę spróbować 🙂
Spróbuj, są smaczne i zawsze wychodzą
Super przepis 🙂 Są naprawdę puszyste, zrobiłam pół na pół mleko z wodą gazowaną. Tylko niestety albo i stety, z podwójnej porcji wyszło mi aż 14 naleśników a nie 8 😉