Deser / Kolacja

Naleśniki orkiszowe

Bardzo lubię naleśniki, zwłaszcza te w zdrowym wydaniu. Nie używam w swojej kuchni białej mąki, dlatego też próbuję z różnymi mąkami. Dziś padło na mąkę orkiszową. Ja użyłam typ 2000 czyli wg mnie najzdrowszą.

Wcześniej robiłam z mąki owsianej, przepis na te naleśniki znajdziecie tutaj

Składniki na 4 naleśniki:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • można dodać cynamon bądź miód jeśli chcemy ciasta na słodko, ja jednak tego nie dodaję, bo wtedy mogę wykorzystać te naleśniki na sposób wytrawny.

Przygotowanie:

Do naczynia wlewasz mleko, wbijasz jaja i miksujesz, dodajesz powoli mąkę, tak żeby nie porobiły się z niej grudki. Zamiast mleka można dodać wodę gazowaną, naleśniki będą wtedy bardziej puszyste. Tak przygotowane ciasto odstawiasz na kwadrans, żeby mąka mogła wejść w dobrą reakcję z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewasz i smażysz naleśniki na rumiano z każdej strony.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1504874366

Comments

13 października 2017 at 11:05

orkiszowa ma już specyficzny smak, muszą być ciekawe 🙂



14 października 2017 at 14:00

na naleśniki zawsze mam ochotę:)



15 października 2017 at 08:45

Wyglądają super 🙂 Ja używam do naleśników tylko białej mąki, boję się, że z innej nie wyjdą, chyba muszę spróbować 🙂



Marta
28 listopada 2019 at 15:38

Super przepis 🙂 Są naprawdę puszyste, zrobiłam pół na pół mleko z wodą gazowaną. Tylko niestety albo i stety, z podwójnej porcji wyszło mi aż 14 naleśników a nie 8 😉



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Placki ziemniaczane z boczkiem

12 października 2017