
Placki ziemniaczane z boczkiem
Placki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki
- duża cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera
- do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj
- na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron
- podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sosem koperkowym domowej roboty, ale równie smaczne będą z domowym sosem pieczarkowym, na który przepis znajdziesz tutaj
Polecam Ci też placki brokułowo- serowe, na które przepis znajdziesz tutaj
Comments
Mój facet cały czas powtarza, że nie ma nic lepszego niż placki ziemniaczane 🙂 A takie z boczkiem to już w ogóle! 😉
albo ze śmietaną i cukrem <3
Zdecydowanie z cukrem 😀
oj tak