Danie główne / Kolacja / Wieprzowina

Placki ziemniaczane z boczkiem

Placki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki
  • duża cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera
  • do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj
  • na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron
  • podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sosem koperkowym domowej roboty, ale równie smaczne będą z domowym sosem pieczarkowym, na który przepis znajdziesz tutaj

Polecam Ci też placki brokułowo- serowe, na które przepis znajdziesz tutaj

Smacznego!

Untitled design (1).jpg

Comments

15 października 2017 at 08:47

Mój facet cały czas powtarza, że nie ma nic lepszego niż placki ziemniaczane 🙂 A takie z boczkiem to już w ogóle! 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dyniowo - owsiane placuszki

11 października 2017

Naleśniki orkiszowe

13 października 2017