
Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera
Bardzo lubię zapiekany ser żółty. Dziś prezentuję filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym pod zapieczonym serem żółtym czyli wszystko to co lubię w jednym daniu.
Składniki:
- podwójna pierś w kurczaka
- jogurt naturalny / śmietana 18%
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety.
- Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano.
- Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki czosnku.
- Następnie dodałam jogurt/ śmietanę oraz koperek.
- Posoliłam i popieprzyłam do smaku.
- Zamieszałam.
- Sos przełożyłam na patelnię z mięsem.
- Wszystko razem chwilę smażyłam.
- Na tym można w zasadzie skończyć przepis. Ale można go jeszcze odrobinę zmienić: przełożyć mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać 15 minut w 180 stopniach.
- Najlepiej podawać z czymś neutralnym w smaku, np. ja zjadłam z kaszą orkiszową, bo sam sos i mięso mają wyrazisty smak.
A co powiesz na filet z kurczaka zawijany w szynkę parmeńską? Przepis znajdziesz tutaj
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Comments
bardzo fajny kurczak, na pewno smakował pysznie <3
Dziękuję, polecam przepis 🙂 synek mojej koleżanki jadł ze smakiem więc chyba jest ok 🙂
smacznie 🙂 uwielbiam kurczaka na obiad 😉
Ja też bardzo lubię drób na obiad 🙂
Pyszny pomysł na obiad 🙂
Polecam!
Petarda 😉
Dziękuję 🙂