Danie główne / Drób

Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera

Bardzo lubię zapiekany ser żółty. Dziś prezentuję filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym pod zapieczonym serem żółtym czyli wszystko to co lubię w jednym daniu.

Składniki:

  • podwójna pierś w kurczaka
  • jogurt naturalny / śmietana 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

photofacefun_com_1504712229

Przygotowanie:

  1. Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety.
  2. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano.
  3. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki czosnku.
  4. Następnie dodałam jogurt/ śmietanę oraz koperek.
  5. Posoliłam i popieprzyłam do smaku.
  6. Zamieszałam.
  7. Sos przełożyłam na patelnię z mięsem.
  8. Wszystko razem chwilę smażyłam.
  9. Na tym można w zasadzie skończyć przepis. Ale można go jeszcze odrobinę zmienić: przełożyć mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać 15 minut w 180 stopniach.
  10. Najlepiej podawać z czymś neutralnym w smaku, np. ja zjadłam z kaszą orkiszową, bo sam sos i mięso mają wyrazisty smak.

A co powiesz na filet z kurczaka zawijany w szynkę parmeńską? Przepis znajdziesz tutaj

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1504712145

Comments

10 października 2017 at 15:08

bardzo fajny kurczak, na pewno smakował pysznie <3



10 października 2017 at 20:22

smacznie 🙂 uwielbiam kurczaka na obiad 😉







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wytrawne muffiny

6 października 2017

Dyniowo - owsiane placuszki

11 października 2017