Muffiny z mąki orkiszowej z kakao

dnia

Nigdy nie byłam mistrzem piekarnika, ale czasem można poeksperymentować. Tak też powstały muffiny z mąki orkiszowej.

Orkisz jest starym gatunkiem zboża, docenianym już w starożytności. Jest on uprawiany i zbierany, w odróżnieniu od pszenicy, z nienaruszoną łupiną. Łupina chroni ziarno przed zanieczyszczeniami i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych.

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g oleju
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przekłądam do foremek do muffin. Piekę 40 minut w 180 stopniach C.

A na muffiny imbirowe znajdziesz przepis Babeczki z mąki kokosowej z imbirem

 

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

 

photofacefun_com_1504702254

10 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    uroczo wyglądają z tą posypką 🙂

  2. Beti pisze:

    Świetne muffinki 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

      1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        Dziękuję 🙂

  3. Valery pisze:

    Looks amazing!

    I`m following your blog with a great pleasure in Google+
    Follow back? http:///sunnyeri.blogspot.com

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Hello, nice to meet you, I’ll follow your blog, best regards!

  4. Prosty przepis na smakowity deser 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam 🙂

  5. magducha88 pisze:

    chętnie bym teraz zjadła taką muffinę 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Zapraszam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *