Smalec z białej fasoli

Od czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli.

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  • cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
  • przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż
  • jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce n grubych oczkach
  • dodaj na patelnię do cebuli i czosnku
  • smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni
  • dodaj sól, pieprz i dużo majeranku
  • odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę
  • dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj
  • smalec jest gotowy

Smacznego!

photofacefun_com_1505805390

14 komentarzy Dodaj własny

  1. magducha88 pisze:

    jeszcze nie jadłam, smakowicie:)

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam, jest bardzo smaczny

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam!

        1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

          Daj znać czy smakowało 🙂

  2. Joanna Ł pisze:

    Pysznie wygląda, mniam 🙂

  3. Gotowe, świetny smak. Z rozmachu zrobiłam drugą pastę. Fasola, avocado, kumin, sól, zeszklony czosnek! Dzięki za inspirację 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      o mniam 😀

  4. Karolina pisze:

    Robię taki sam! Jest fantastyczny 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja go robiłam pierwszy raz i mi także bardzo posmakował

  5. Kiedyś próbowała, jest rewelacyjny, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *