
Smalec z białej fasoli
Od czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
- przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż
- jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce n grubych oczkach
- dodaj na patelnię do cebuli i czosnku
- smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni
- dodaj sól, pieprz i dużo majeranku
- odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę
- dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj
- smalec jest gotowy
Smacznego!
Comments
jeszcze nie jadłam, smakowicie:)
Polecam, jest bardzo smaczny
Coś dla mnie 😋
Polecam!
Dziś robię!
Daj znać czy smakowało 🙂
Pysznie wygląda, mniam 🙂
Gotowe, świetny smak. Z rozmachu zrobiłam drugą pastę. Fasola, avocado, kumin, sól, zeszklony czosnek! Dzięki za inspirację 🙂
o mniam 😀
Robię taki sam! Jest fantastyczny 🙂
Ja go robiłam pierwszy raz i mi także bardzo posmakował
Kiedyś próbowała, jest rewelacyjny, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂
Pozdrawiam!