Dodatki

Smalec z białej fasoli

Od czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli.

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  • cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
  • przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż
  • jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce n grubych oczkach
  • dodaj na patelnię do cebuli i czosnku
  • smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni
  • dodaj sól, pieprz i dużo majeranku
  • odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę
  • dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj
  • smalec jest gotowy

Smacznego!

photofacefun_com_1505805390

Comments

3 października 2017 at 11:04

jeszcze nie jadłam, smakowicie:)





3 października 2017 at 16:30

Pysznie wygląda, mniam 🙂



3 października 2017 at 17:01

Gotowe, świetny smak. Z rozmachu zrobiłam drugą pastę. Fasola, avocado, kumin, sól, zeszklony czosnek! Dzięki za inspirację 🙂



4 października 2017 at 11:53

Robię taki sam! Jest fantastyczny 🙂



4 października 2017 at 22:45

Kiedyś próbowała, jest rewelacyjny, dzięki za przypomnienie przepisu 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Muffiny z mąki orkiszowej z kakao

4 października 2017