
Zupa ogórkowa na kurzych udkach
Zupa ogórkowa to jedna z nielicznych zup, które bardzo lubię. Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- 500 g ogórków kiszonych
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 0,5 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- do garnka wlej 1 l wody i włącz pod nim ogień
- włóż do niego umyte kurze nogi oraz liść laurowy i ziele angielskie
- gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut w międzyczasie zdejmując szum z wierzchu
- ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach
- do gotującego się wywaru z kurczaka dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj razem ok 15 minut, nie dodawaj jeszcze ogórków, bo ziemniaki się nie ugotują od tego kwasu i będą twarde
- gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj starte ogórki, możesz też dodać tej kwaśnej wody z ogórków jeśli wolisz naprawdę kwaśną zupę
- zagotuj chwilę wszystko razem
- do kubka ze śmietaną dodawaj po trochu gorącej zupy, aby ją zahartować i żeby się nie zważyła w garnku
- tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy
- dopraw solą i pieprzem do smaku
Smacznego!
Comments
Ja ostatnio zrobiłem super zupę krem ogórkowa. Z tym że zamiast kurzych udek użyłem gotowego bulionu Krakus. Uwielbiam go ze względu na smak i naturalny skład.
Wojti, nie znam tego bulionu, ale skoro polecasz to wypróbuję, dziękuję
z kiszonych najlepsza 😉
no ba!
Pyszna zupka.
Pycha, bardzo lubię kwaśne zupy 🙂
Jeszcze szczawiową lubię 🙂
Ja też 🙂