Zupy

Zupa ogórkowa na kurzych udkach

Zupa ogórkowa to jedna z nielicznych zup, które bardzo lubię. Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • do garnka wlej 1 l wody i włącz pod nim ogień
  • włóż do niego umyte kurze nogi oraz liść laurowy i ziele angielskie
  • gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut w międzyczasie zdejmując szum z wierzchu
  • ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach
  • do gotującego się wywaru z kurczaka dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj razem ok 15 minut, nie dodawaj jeszcze ogórków, bo ziemniaki się nie ugotują od tego kwasu i będą twarde
  • gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj starte ogórki, możesz też dodać tej kwaśnej wody z ogórków jeśli wolisz naprawdę kwaśną zupę
  • zagotuj chwilę wszystko razem
  • do kubka ze śmietaną dodawaj po trochu gorącej zupy, aby ją zahartować i żeby się nie zważyła w garnku
  • tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy
  • dopraw solą i pieprzem do smaku

Smacznego!

photofacefun_com_1506508956

Comments

wojti
2 października 2017 at 11:20

Ja ostatnio zrobiłem super zupę krem ogórkowa. Z tym że zamiast kurzych udek użyłem gotowego bulionu Krakus. Uwielbiam go ze względu na smak i naturalny skład.



2 października 2017 at 11:48

z kiszonych najlepsza 😉





5 października 2017 at 12:05

Pycha, bardzo lubię kwaśne zupy 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fit bułki z otrąb żytnich

1 października 2017