
Proste placuszki kukurydziane
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz zbyt wiele czasu, polecam placuszki kukurydziane. Są bardzo łatwe w wykonaniu i można użyć absolutnie dowolnych, ulubionych dodatków.
Inne moje placuszki na słodko znajdziecie tutaj a przepis na wytrawne z brokułów i sera tutaj
Składniki:
- 2 białka jaja
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci
- jeśli ciasto będzie zbyt gęste, nie będzie lejące jak na naleśniki, możesz dodać mleka lub wody
- 2-3 łyżki cukru / ja używam słodzika
Przygotowanie:
- białka lekko ubij, nie na sztywną pianę, ubijaj minutę
- dodaj do nich mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj
- dodaj olej kokosowy i ewentualnie mleko/wodę i wszystko razem dokładnie połącz
- masa ma być lejąca jak na naleśniki
- smaż na rozgrzanej patelni placuszki nałożone łyżką, jeśli masz dobrą powłokę teflonową, nie musisz używać oleju, ale uważaj, bo smażyć je trzeba na każdej stronie naprawdę krótko
Smacznego!
Comments
zjadłabym z malinami i czekoladą 🙂
mniam mniam
Ja ostatnio coraz częściej wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Do deserów też jest świetna. Ciekawy przepis.
Dziękuję