Danie główne / Dodatki

Gnocchi z ziemniaków z sosem pieczarkowym

Gnocchi to włoskie kluski z ziemniaków, bardzo przypominają polskie kopytka, tylko nazwa  bardziej światowa 😉

photofacefun_com_1505901881

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, pamiętaj, że potrwa to dłużej niż normalnie, bo gotujesz je w całości, zostaw je do wystygnięcia, następnie obierz ze skórki i dokładnie przeciśnij przez praskę na gładką masę, może użyć blendera jeśli nie mas praski i zrobić gładkie pure
  • posyp odrobiną mąki stolnicę, przełóż na nią ziemniaki i mąkę i lekko przemieszaj, zrób dziurkę w cieście i wbij jaja, w razie potrzeby dosypuj mąki gdy ciasto będzie zbyt klejące
  • wyrabiaj ciasto na gładką masę
  • z wyrobionego ciasta formuj kulki wielości orzecha włoskiego i spłaszcz je widelcem
  • w garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, wkładaj do niej kluski i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody

Ja lubię podsmażone na patelni. Możesz je podać z białym sosem z przepisu, który znajdziesz tutaj

Smacznego!

photofacefun_com_1505901732

 

 

 

 

Comments



7 października 2017 at 23:04

Wyglądają tak apetycznie, że muszę je spróbować. 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pasta jajeczna do kanapek

26 września 2017