
Gnocchi z ziemniaków z sosem pieczarkowym
Gnocchi to włoskie kluski z ziemniaków, bardzo przypominają polskie kopytka, tylko nazwa bardziej światowa 😉
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Przygotowanie:
- ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, pamiętaj, że potrwa to dłużej niż normalnie, bo gotujesz je w całości, zostaw je do wystygnięcia, następnie obierz ze skórki i dokładnie przeciśnij przez praskę na gładką masę, może użyć blendera jeśli nie mas praski i zrobić gładkie pure
- posyp odrobiną mąki stolnicę, przełóż na nią ziemniaki i mąkę i lekko przemieszaj, zrób dziurkę w cieście i wbij jaja, w razie potrzeby dosypuj mąki gdy ciasto będzie zbyt klejące
- wyrabiaj ciasto na gładką masę
- z wyrobionego ciasta formuj kulki wielości orzecha włoskiego i spłaszcz je widelcem
- w garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, wkładaj do niej kluski i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody
Ja lubię podsmażone na patelni. Możesz je podać z białym sosem z przepisu, który znajdziesz tutaj
Smacznego!
Comments
Wyglądają apetycznie 😉
Wyglądają tak apetycznie, że muszę je spróbować. 🙂
Daj znać czy smakowały?