Danie główne / Wieprzowina

Keto gołąbki

Od czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mięsa( dowolnego)
  • 10 g cebuli
  • 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty.
Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st.

Na sos:

  • przecier pomidorowy
  • bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
  • mąka kokosowa(opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem

Smacznego!

photofacefun_com_1504352230

 

 

Comments

25 września 2017 at 12:45

dawno nie jadłam, a tak lubię 🙂





27 września 2017 at 09:29

I ja uwielbiam 🙂 W planie są od miesiąca, tylko jakoś nie mogę się zebrać 🙂



14 grudnia 2018 at 20:48

Coraz powszechniejsze stają się diety niskowęglowodanowe, w tym dieta ketogeniczna – i słusznie. Taki model żywienia umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponadto stanowi profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Co więcej – ketodieta stosowana jest w leczeniu insulinooporności, cukrzycy czy choroby Hashimoto. Takie gołąbki to świetna alternatywa tradycyjnych obiadów przeładowanych węglowodanami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brownie z fasoli

24 września 2017

Pasta jajeczna do kanapek

26 września 2017