Danie główne / Wieprzowina

Keto gołąbki

Od czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mięsa( dowolnego)
  • 10 g cebuli
  • 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty.
Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st.

Na sos:

  • przecier pomidorowy
  • bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
  • mąka kokosowa(opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem

Smacznego!

photofacefun_com_1504352230

 

 

Comments

25 września 2017 at 12:45

dawno nie jadłam, a tak lubię 🙂





27 września 2017 at 09:29

I ja uwielbiam 🙂 W planie są od miesiąca, tylko jakoś nie mogę się zebrać 🙂



14 grudnia 2018 at 20:48

Coraz powszechniejsze stają się diety niskowęglowodanowe, w tym dieta ketogeniczna – i słusznie. Taki model żywienia umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponadto stanowi profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Co więcej – ketodieta stosowana jest w leczeniu insulinooporności, cukrzycy czy choroby Hashimoto. Takie gołąbki to świetna alternatywa tradycyjnych obiadów przeładowanych węglowodanami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Brownie z fasoli

24 września 2017

Pasta jajeczna do kanapek

26 września 2017