
Keto gołąbki
Od czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500 g mięsa( dowolnego)
- 10 g cebuli
- 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty)
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty.
Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st.
Na sos:
- przecier pomidorowy
- bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
- mąka kokosowa(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem
Smacznego!
Comments
dawno nie jadłam, a tak lubię 🙂
Ja też właśnie lubię, wpadaj na jednego 🙂
Ja też chcę!
Zapraszam 😀
I ja uwielbiam 🙂 W planie są od miesiąca, tylko jakoś nie mogę się zebrać 🙂
No troszkę pracy trzeba przy nich wykonać
Ale potem jaka uczta dla podniebienia 😀
Coraz powszechniejsze stają się diety niskowęglowodanowe, w tym dieta ketogeniczna – i słusznie. Taki model żywienia umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponadto stanowi profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Co więcej – ketodieta stosowana jest w leczeniu insulinooporności, cukrzycy czy choroby Hashimoto. Takie gołąbki to świetna alternatywa tradycyjnych obiadów przeładowanych węglowodanami.