Keto gołąbki

Od czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mięsa( dowolnego)
  • 10 g cebuli
  • 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty.
Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st.

Na sos:

  • przecier pomidorowy
  • bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
  • mąka kokosowa(opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem

Smacznego!

photofacefun_com_1504352230

 

 

8 komentarzy Dodaj własny

  1. magducha88 pisze:

    dawno nie jadłam, a tak lubię 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja też właśnie lubię, wpadaj na jednego 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Zapraszam 😀

  2. I ja uwielbiam 🙂 W planie są od miesiąca, tylko jakoś nie mogę się zebrać 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      No troszkę pracy trzeba przy nich wykonać

      1. Ale potem jaka uczta dla podniebienia 😀

  3. Grzegorz pisze:

    Coraz powszechniejsze stają się diety niskowęglowodanowe, w tym dieta ketogeniczna – i słusznie. Taki model żywienia umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponadto stanowi profilaktykę wielu chorób przewlekłych. Co więcej – ketodieta stosowana jest w leczeniu insulinooporności, cukrzycy czy choroby Hashimoto. Takie gołąbki to świetna alternatywa tradycyjnych obiadów przeładowanych węglowodanami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *