
Brownie z fasoli
Staram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody
- aromat
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 banan
Przygotowanie:
- fasolę przełóż na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą
- przełóż ją do miski
- do miski dodaj resztę składników
- zmiksuj wszystko na gładką masę
- masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz w 180 stopniach przez 40 minut
- możesz polać polewą czekoladową ( rozpuść po prostu ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej) lub posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Comments
Ja ksylitolu 🙂
Mila, a nie masz po nim problemów z brzuchem?
Nie, ale wiem co masz na myśli 😉 Kwestia ilości dziennie, a że ja za słodkim nie przepadam, więc problemu nie mam.
Sporo osób mówi, że ma po nim problemy, w tym ja i tak naprawdę niewiele go mi potrzeba by był problem, dlatego przestawiłam się na erytrytol. Nie ma prawie kalorii i osoby, które cierpią na cukrzycę, mogą go używać. Pozdrawiam
Pysznie wygląda!
I tak samo smakuje 🙂 polecam
uwielbiam 🙂
Ja także 🙂
Obłędne 🙂
Polecam!
Ok, zrobione:)… to pyszne wyszło. A słyszałaś o brownies z kalafiora? Nigdy nie robiłam ale podobno robią furorę.
Nie słyszałam, ale z kalafiora robiłam spód do pizzy, trzeba przyzwyczaić się do innego smaku
O, to tez ciekawe rozwiazanie. Musze poszukac w Mr Google 😀
Pizza na Spodzie z Kalafiora
Składniki na spod na pizzę z kalafiora:
1 mały kalafior
1 jajko
2 łyżki otrębów
sól do smaku
pieprz do smaku
Surowy kalafior zetrzyj na tarce lub zblenduj na małe cząsteczki. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
Dodatkowo:
sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów sera żółtego
1 cebula
dowolna szynka
kilka pomidorków
Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.
DIETETYCZNA PIZZA, KTÓRĄ MOŻESZ JEŚĆ DO WOLI
8/02/2016
Od dzisiaj pizza jest legalna podczas diety! NIEMOŻLIWE?! A jednak… Wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna, wysokobiałkowa … czego chcieć więcej?
PIZZA Z KALAFIORA
Nie zrażajcie się, że z kalafiora, bo jest naprawdę pyszna!
SKŁADNIKI:
Spód pizzy:
– kalafior średniej wielkości,
– jajko,
– łyżka parmezanu,
– przyprawy do smaku.
Sos:
– zmiksowane, obrane ze skórki pomidory,
– sól,pieprz, czosnek, oregano (według uznania).
Dodatki:
– to co lubicie, u nas: rukola, kozi ser i pomidory.
Przygotowanie:
1. Kalafiora zmiksować (za pomocą blendera) tak, aby był sypki – prawie jak mąka.
2. Sparzyć go w garnku, z wrzącą wodą nalaną na około 5 cm przez ok. 10 minuty.
3. Odcedzić na sitku, gniotąc łyżką tak, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
4. Poczekać aż ostygnie. Następnie zawinąć w ścierkę i mocno odsączyć z wody. Powtórzyć tyle razy ile kalafior będzie odsączony.
5. Odsączonego kalafiora zmieszać z jajkiem, parmezanem i przyprawami. Ugnieść na ciasto i wyłożyć na
papierze do pieczenia w kształcie pizzy. Grubość według Waszych preferencji, ale uważajcie, aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo się nie odklei.
6. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zacznie się podpiekać to wyjąć, jeśli nie to jeszcze zostawić w piekarniku.
7. Polać sosem, położyć dodatki i włożyć jeszcze na około 5 minut do piekarnika.