Deser

Brownie z fasoli

Staram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 banan

Przygotowanie:

  • fasolę przełóż na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą
  • przełóż ją do miski
  • do miski dodaj resztę składników
  • zmiksuj wszystko na gładką masę
  • masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w 180 stopniach przez 40 minut
  • możesz polać polewą czekoladową ( rozpuść po prostu ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej) lub posypać cukrem pudrem

Smacznego!

photofacefun_com_1505736747

 

 

Comments









10 października 2017 at 17:52

Ok, zrobione:)… to pyszne wyszło. A słyszałaś o brownies z kalafiora? Nigdy nie robiłam ale podobno robią furorę.



11 października 2017 at 19:27

O, to tez ciekawe rozwiazanie. Musze poszukac w Mr Google 😀



Oka w rosole czyli KaFka gotuje
12 października 2017 at 14:29

Pizza na Spodzie z Kalafiora
Składniki na spod na pizzę z kalafiora:
1 mały kalafior
1 jajko
2 łyżki otrębów
sól do smaku
pieprz do smaku
Surowy kalafior zetrzyj na tarce lub zblenduj na małe cząsteczki. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje. 
Dodatkowo:
sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów sera żółtego
1 cebula
dowolna szynka
kilka pomidorków
Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.

DIETETYCZNA PIZZA, KTÓRĄ MOŻESZ JEŚĆ DO WOLI
8/02/2016

Od dzisiaj pizza jest legalna podczas diety! NIEMOŻLIWE?! A jednak… Wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna, wysokobiałkowa … czego chcieć więcej?

PIZZA Z KALAFIORA
Nie zrażajcie się, że z kalafiora, bo jest naprawdę pyszna!
SKŁADNIKI: 
Spód pizzy:
– kalafior średniej wielkości,
– jajko,
– łyżka parmezanu,
– przyprawy do smaku.
Sos:
– zmiksowane, obrane ze skórki pomidory,
– sól,pieprz, czosnek, oregano (według uznania).
Dodatki:
– to co lubicie, u nas: rukola, kozi ser i pomidory.

Przygotowanie:
1. Kalafiora zmiksować (za pomocą blendera) tak, aby był sypki –  prawie jak mąka.
2. Sparzyć go w garnku, z wrzącą wodą nalaną na około 5 cm przez ok. 10 minuty.
3. Odcedzić na sitku, gniotąc łyżką tak, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
4. Poczekać aż ostygnie. Następnie zawinąć w ścierkę i mocno odsączyć z wody. Powtórzyć tyle razy ile kalafior będzie odsączony.
5. Odsączonego kalafiora zmieszać z jajkiem, parmezanem i przyprawami. Ugnieść na ciasto i wyłożyć na
papierze do pieczenia w kształcie pizzy. Grubość według Waszych preferencji, ale uważajcie, aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo się nie odklei.
6. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zacznie się podpiekać to wyjąć, jeśli nie to jeszcze zostawić w piekarniku.
7. Polać sosem, położyć dodatki i włożyć jeszcze na około 5 minut do piekarnika.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Keto gołąbki

25 września 2017