Dodatki

Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę.

Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych.

Składniki:

  • dynia- w sumie dowolna ilość

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • garść goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 szklanek wody
  • 10 łyżek cukru

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. Dynię umyłam , obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki i odstawiłam je do wystygnięcia do góry dnem na ręczniku. Przykryłam słoiki ściereczką. Tak przygotowanej dyni nie pasteryzujemy.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1504789432

Comments

23 września 2017 at 12:13

jak byłam młoda zawsze lubiłam robić dynię w occie w kształcie kuleczek. Wykrawanie ich specjalną łyżeczką to była największa frajda 😀



23 września 2017 at 13:17

jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem, ale może dlatego że mało jadam dyni.



25 września 2017 at 21:51

Też robię, ale ciup inaczej.



Skomentuj Oka w rosole czyli KaFka gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dżem z dyni

22 września 2017

Brownie z fasoli

24 września 2017