
Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach
Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę.
Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych.
Składniki:
- dynia- w sumie dowolna ilość
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- garść goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 szklanek wody
- 10 łyżek cukru
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. Dynię umyłam , obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki i odstawiłam je do wystygnięcia do góry dnem na ręczniku. Przykryłam słoiki ściereczką. Tak przygotowanej dyni nie pasteryzujemy.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Comments
jak byłam młoda zawsze lubiłam robić dynię w occie w kształcie kuleczek. Wykrawanie ich specjalną łyżeczką to była największa frajda 😀
o , fajny pomysł, taka mała łyżeczka okrągła?
jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem, ale może dlatego że mało jadam dyni.
ja też jadam rzadko dynię, ale przepis polecam, zupa wychodzi smaczna 🙂
Też robię, ale ciup inaczej.
Widziałam Twój przepis, na pewno go wykorzystam