Deser / Dodatki / Kolacja / Przetwory

Dżem z dyni

Sezon na dynie w pełni, warto zrobić z niej przetwory. Padło na dżem. Jednak sklepowe dżemy często pełne są cukru, a tego staram się unikać. Postanowiłam więc zrobić sama dżem.

A do dżemu polecam bułeczki bez drożdży, na które przepis znajdziesz tutaj

Składniki:

  • 1 kg dyni, która ma żółty miąższ
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 saszetka żelfixu lub konfiturexu
  • 350 g słodzika, ja użyłam erytrytolu

Przygotowanie:

  • Umyj dynię, obierz ją ze skórki, wydrąż pestki i miękki miąższ i pokrój ją na mniejsze kawałki.
  • Tak przygotowaną dynię, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu przez od 20-30 minut.
  • Dodaj do niej następnie wyciśnięty sok z pomarańczy oraz z cytryny. Zamieszaj. Dodaj słodzik. Wszystko dokładnie razem połącz za pomogą blendera. Powinna wyjść Ci gładka masa.
  • Dodaj żelfix/ konfiturex i gotuj razem przez około 5 minut. Nie zrażaj się jeśli masz wrażenie, że dżem jest za rzadki. Podczas stygnięcia w słoiku zgęstnieje.
  • Napełniaj dżemem wyparzone słoiki.
  • Zakręć je dokładnie i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzuj.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1505730734

Comments

22 września 2017 at 13:12

do naleśników idealny 🙂



22 września 2017 at 16:28

Pyszny, domowy najlepszy 🙂



23 września 2017 at 23:15

Pysznie wygląda. Z pewnością spróbuję 😉





9 listopada 2017 at 21:17

Dynia to rewelacyjne warzywo. DObre do potraw na słono i na słodko. Nad dżemem też się zastanawiam, ale chyba zrobiłabym mus albo dłuzej wysmażała, bo unikam chemii, także tej z żelfixów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prosty sos pieczarkowy

21 września 2017