
Dżem z dyni
Sezon na dynie w pełni, warto zrobić z niej przetwory. Padło na dżem. Jednak sklepowe dżemy często pełne są cukru, a tego staram się unikać. Postanowiłam więc zrobić sama dżem.
A do dżemu polecam bułeczki bez drożdży, na które przepis znajdziesz tutaj
Składniki:
- 1 kg dyni, która ma żółty miąższ
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 saszetka żelfixu lub konfiturexu
- 350 g słodzika, ja użyłam erytrytolu
Przygotowanie:
- Umyj dynię, obierz ją ze skórki, wydrąż pestki i miękki miąższ i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowaną dynię, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu przez od 20-30 minut.
- Dodaj do niej następnie wyciśnięty sok z pomarańczy oraz z cytryny. Zamieszaj. Dodaj słodzik. Wszystko dokładnie razem połącz za pomogą blendera. Powinna wyjść Ci gładka masa.
- Dodaj żelfix/ konfiturex i gotuj razem przez około 5 minut. Nie zrażaj się jeśli masz wrażenie, że dżem jest za rzadki. Podczas stygnięcia w słoiku zgęstnieje.
- Napełniaj dżemem wyparzone słoiki.
- Zakręć je dokładnie i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzuj.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Comments
do naleśników idealny 🙂
to prawda 🙂
Pyszny, domowy najlepszy 🙂
To prawda 🙂 domowe przetwory są lepsze od tych sklepowych i wie się co w nich jest
Pysznie wygląda. Z pewnością spróbuję 😉
Daj znać Ci czy smakowało? 🙂 Pozdrawiam!
Dżemiki dyniowe są pyszne 🙂
pewnie!
Dynia to rewelacyjne warzywo. DObre do potraw na słono i na słodko. Nad dżemem też się zastanawiam, ale chyba zrobiłabym mus albo dłuzej wysmażała, bo unikam chemii, także tej z żelfixów.