
Schab duszony w białym sosie
Dziś chcę Wam zaproponować schab duszony w białym sosie. Przepis na to danie przyszedł mi do głowy podczas dzisiejszych zakupów na pobliskim rynku.
Składniki:
- schab – jego ilość zależy od tego ile kotletów potrzebujesz na obiad, ja potrzebowałam 4 więc wystarczyło 250 g mięsa
- pieczarki – 250 g
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pora
- śmietana 18% do zup i sosów – 330 ml
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
- mięso pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem
- posól je i popieprz
- obsmaż na rozgrzanym oleju na rumiano
- przełóż do garnka
- dorzuć do garnka 3 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe
- pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek oraz porę smaż po kolei na patelni i przekładaj do garnka, w którym jest mięso
- zalej wszystko wodą poniżej poziomu składników
- na tą samą patelnię wlej śmietanę, dodaj do niej sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszaj i chwilę smaż
- śmietanę przelej z patelni do garnka z resztą składników i lekko przemieszaj
- duś wszystko na małym ogniu pod przykrycie przez godzinę
Smacznego!
Comments
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Jak pysznie i pięknie podane.
Dziękuję
Bardzo apetyczny obiadek 🙂
Dziękuję 🙂