Danie główne / Wieprzowina

Schab duszony w białym sosie

Dziś chcę Wam zaproponować schab duszony w białym sosie. Przepis na to danie przyszedł mi do głowy podczas dzisiejszych zakupów na pobliskim rynku.

photofacefun_com_1505822910

Składniki:

  • schab – jego ilość zależy od tego ile kotletów potrzebujesz na obiad, ja potrzebowałam 4 więc wystarczyło 250 g mięsa
  • pieczarki – 250 g
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pora
  • śmietana 18% do zup i sosów – 330 ml
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

photofacefun_com_1505823545photofacefun_com_1505823611

Przygotowanie:

  • mięso pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem
  • posól je i popieprz
  • obsmaż na rozgrzanym oleju na rumiano

photofacefun_com_1505823479

  • przełóż do garnka
  • dorzuć do garnka 3 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe
  • pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek oraz porę smaż po kolei na patelni i przekładaj do garnka, w którym jest mięso

photofacefun_com_1505823408photofacefun_com_1505823285photofacefun_com_1505823207

  • zalej wszystko wodą poniżej poziomu składników
  • na tą samą patelnię wlej śmietanę, dodaj do niej sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszaj i chwilę smaż

photofacefun_com_1505823129

  • śmietanę przelej z patelni do garnka z resztą składników i lekko przemieszaj

photofacefun_com_1505823051

  • duś wszystko na małym ogniu pod przykrycie przez godzinę

photofacefun_com_1505822980

Smacznego!

photofacefun_com_1505822781

 

Comments



19 września 2017 at 23:15

Jak pysznie i pięknie podane.





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pyry z gzikiem

18 września 2017