Danie główne / Wieprzowina / Zupy

Leczo

Leczo to jedno z tych dań, którym trzeba poświęcić nieco więcej czasu, ale jego smak wynagradza tę niedogodność. Trwa sezon na cukinię więc postanowiłam, że to wykorzystam.

Składniki ( na duży garnek, jeśli macie ochotę, nadmiar leczo można zamrozić):

  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • opcjonalnie koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • pasta ajvar ( ja użyłam łagodnej)
  • pęto kiełbasy ( u mnie to była zbójecka, jest lekko pikantna)
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie i liść laurowy

photofacefun_com_1505393489

Przygotowanie:

  • pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokój je w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż je, aż nabiorą lekko rumianego koloru, usmażone przełóż do garnka, w którym będzie się gotować leczo
  • obierz cebulę i pokrój ją w piórka, na patelki, na której uprzednio smażone były pieczarki, teraz usmaż cebulkę na lekko rumiany kolor, przełóż do w/w garnka
  • kiełbaskę pokrój na plastry, a następnie przekrój je na połowę, usmaż ją na rumiano na patelni i przełóż do garnka
  • posiekane ząbki czosnku podsmaż krótko na patelni i przełóż do garnka
  • wrzuć do garnka 3 liście laurowe oraz z 5 ziaren ziela angielskiego
  • papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, pokrój papryki w kostkę i wrzuć je do garnka
  • cukinię obierz ze skórki, pokrój z kostkę, przełóż do garnka
  • zalej zawartość garnka wodą, ale tak by sięgała on do połowy wysokości składników
  • pomidory z puszki przetrzyj i dodaj do garnka
  • dwie łyżki pasty ajvar rozmieszaj dokładnie z wodą w kubku i dodaj do garnka
  • na końcu dodaj sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek
  • wszystko razem gotuj  pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się mój przepis, powiedz mi to tym poprzez polubienie, skomentowanie czy udostępnienie na facebook’u 🙂 z góry dziękuję!

photofacefun_com_1505397140

Comments



    Oka w rosole czyli KaFka gotuje
    18 września 2017 at 07:36

    Ja dotąd nie przepadałam za nim, ale zrobiłam je zupełnie sama pierwszy raz i smak jest taki jaki lubię więc już je polubiłam



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pomidorowa na żeberkach

16 września 2017