
Pomidorowa na żeberkach
Jestem zwolenniczką gotowania zup na bulionach warzywnych, ale dla tej pomidorowej zrobiłam wyjątek. Ugotowałam ją na żeberkach.
Wcześniej przedstawiłam Wam przepis na zupę- krem z pomidorów, który znajdziecie tutaj
Składniki:
- 0,5 kg surowych żeberek
- włoszczyzna
- sól, pieprz, cukier
- puszka pomidorów
- ewentualnie koncentrat pomidorowy do wzmocnienia smaku
- śmietana 18% do zup
- małe pomidorki koktajlowe
- ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
Umyte mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.W trakcie gotowania zdejmuj cedzakiem tak zwany szum, który wytrąca się z mięsa. Następnie dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz przetarte pomidory z puszki. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Zamieszaj. Gotuj razem przez około kwadrans. Po kwadransie dodaj sól do smaku, pieprz i cukier. Ile dodasz tych przypraw, zależy tylko od Twoich preferencji smakowych, bo to Ty to będziesz jeść i Tobie ma smakować.
Podawać z makaronem, kleksem śmietany oraz dorzuconymi paroma sztukami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Podobał Ci się przepis? Będzie mi miło jak go polubisz i udostępnisz na facebooku. Dziękuję!
Comments
żeberka mmmm ale musi mieć fajny posmak 🙂
Tak, masz rację, smakuje bardzo fajnie, a dodatkowego smaczka dają te małe pomidorki w całości, które pływają w zupie
Niektóre zupy po prostu wymagają mięsnego wywaru. Pyszna pomidorowa 🙂
To prawda 🙂