Pomidorowa na żeberkach

Jestem zwolenniczką gotowania zup na bulionach warzywnych, ale dla tej pomidorowej zrobiłam wyjątek. Ugotowałam ją na żeberkach.

Wcześniej przedstawiłam Wam przepis na zupę- krem z pomidorów, który znajdziecie tutaj

Składniki:

  • 0,5 kg surowych żeberek
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz, cukier
  • puszka pomidorów
  • ewentualnie koncentrat pomidorowy do wzmocnienia smaku
  • śmietana 18% do zup
  • małe pomidorki koktajlowe
  • ziele angielskie i liść laurowy

Przygotowanie:

Umyte mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.W trakcie gotowania zdejmuj cedzakiem tak zwany szum, który wytrąca się z mięsa. Następnie dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz przetarte pomidory z puszki. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Zamieszaj. Gotuj razem przez około kwadrans. Po kwadransie dodaj sól do smaku, pieprz i cukier. Ile dodasz tych przypraw, zależy tylko od Twoich preferencji smakowych, bo to Ty to będziesz jeść i Tobie ma smakować.

Podawać z makaronem, kleksem śmietany oraz dorzuconymi paroma sztukami pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

Podobał Ci się przepis? Będzie mi miło jak go polubisz i udostępnisz na facebooku. Dziękuję!

photofacefun_com_1505302289

5 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    żeberka mmmm ale musi mieć fajny posmak 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Tak, masz rację, smakuje bardzo fajnie, a dodatkowego smaczka dają te małe pomidorki w całości, które pływają w zupie

  2. Niektóre zupy po prostu wymagają mięsnego wywaru. Pyszna pomidorowa 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      To prawda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *