Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem doskonale nadają się na obiad jako dodatek do np kurczaka, na którego przepis najdziesz tutaj lub tutajczy danie samo w sobie. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym i wtedy według mnie nic więcej im już nie potrzeba.

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • rozmaryn – może być świeży lub suszony
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj
  • pokrój je w ósemki, w łódeczki
  • przełóż je do miski
  • posyp solą, dodaj rozmaryn i zmiażdżony ząbek czosnku, polej oliwą
  • wymieszaj ziemniaki dokładnie w oliwie i przyprawach
  • piecz przez ok 40 minut w 180 stopniach

Mogą być dodatkiem do mięsa albo daniem same   w sobie. Warto do nich zrobić sos czosnkowy.

Smacznego!

photofacefun_com_1505487679

17 komentarzy Dodaj własny

  1. Nie ma to jak ziemniaki, uwielbiam w każdej postaci 😀

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja także 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *