
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem doskonale nadają się na obiad jako dodatek do np kurczaka, na którego przepis najdziesz tutaj lub tutajczy danie samo w sobie. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym i wtedy według mnie nic więcej im już nie potrzeba.
Składniki:
- ziemniaki
- sól
- rozmaryn – może być świeży lub suszony
- czosnek
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj
- pokrój je w ósemki, w łódeczki
- przełóż je do miski
- posyp solą, dodaj rozmaryn i zmiażdżony ząbek czosnku, polej oliwą
- wymieszaj ziemniaki dokładnie w oliwie i przyprawach
- piecz przez ok 40 minut w 180 stopniach
Mogą być dodatkiem do mięsa albo daniem same w sobie. Warto do nich zrobić sos czosnkowy.
Smacznego!
Comments
Nie ma to jak ziemniaki, uwielbiam w każdej postaci 😀
Ja także 🙂 Pozdrawiam!