Danie główne / Dodatki

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem doskonale nadają się na obiad jako dodatek do np kurczaka, na którego przepis najdziesz tutaj lub tutajczy danie samo w sobie. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym i wtedy według mnie nic więcej im już nie potrzeba.

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • rozmaryn – może być świeży lub suszony
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj
  • pokrój je w ósemki, w łódeczki
  • przełóż je do miski
  • posyp solą, dodaj rozmaryn i zmiażdżony ząbek czosnku, polej oliwą
  • wymieszaj ziemniaki dokładnie w oliwie i przyprawach
  • piecz przez ok 40 minut w 180 stopniach

Mogą być dodatkiem do mięsa albo daniem same   w sobie. Warto do nich zrobić sos czosnkowy.

Smacznego!

photofacefun_com_1505487679

Comments

21 września 2017 at 08:48

Nie ma to jak ziemniaki, uwielbiam w każdej postaci 😀



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Placki serowo- brokułowe

15 września 2017