Pieczone udka z kurczaka

Bardzo lubię, będąc u rodziców, zjeść upieczonego przez tatę kurczaka. Tym razem uczestniczyłam w procesie jego przygotowywania i już wiem jak osiągnąć ten domowy smak, który tak lubię. Mój wcześniejszy przepis na kurczaka znajdziecie tutaj

Składniki:

  • udka kurczaka
  • vegeta lub kucharek
  • czosnek suszony
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

Umyj udka, osusz je papierowym ręcznikiem, przełóż do miski, posyp je vegetą / kucharkiem oraz czosnkiem, dokładnie wymieszaj je z tymi przyprawami. Natrzyj udka nimi porządnie. Po natarciu, dodaj odrobinę oliwy oraz wody. Znów wszystko dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw miskę z mięsem do lodówki na jakieś 3 godziny. Po 3 godzinach, przełóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego na 120 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut, w połowie czasu pieczenia, obróć mięso. Na ostatnie 5 minut pieczenia, podwyższ temperaturę do 220 stopni.

Doskonałym dodatkiem do tego kurczaka mogą być Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz  Sałatka grecka

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się mój wpis, będzie mi bardzo miło jeśli go polubisz lub/ i udostępnisz na faceboooku. Dziękuję!

photofacefun_com_1505236284

11 komentarzy Dodaj własny

  1. magducha88 pisze:

    takie rodzinne przepisy są najlepsze:)

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      to prawda 🙂 pozdrawiam!

    2. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      A Ty masz jakieś swoje sprawdzone przepisy na kurczaka?

      1. magducha88 pisze:

        U nas w domu najbardziej tradycyjny i sprawdzony to ten faszerowany😉

        1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

          Bardzo chętnie poznam przepis na niego, akurat faszerowanego kurczaka u mnie w domu się nie robiło

  2. Zuza pisze:

    koniecznie z chrupiaca skorka! 🙂

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *