
Pieczone udka z kurczaka
Bardzo lubię, będąc u rodziców, zjeść upieczonego przez tatę kurczaka. Tym razem uczestniczyłam w procesie jego przygotowywania i już wiem jak osiągnąć ten domowy smak, który tak lubię. Mój wcześniejszy przepis na kurczaka znajdziecie tutaj
Składniki:
- udka kurczaka
- vegeta lub kucharek
- czosnek suszony
- olej
- woda
Przygotowanie:
Umyj udka, osusz je papierowym ręcznikiem, przełóż do miski, posyp je vegetą / kucharkiem oraz czosnkiem, dokładnie wymieszaj je z tymi przyprawami. Natrzyj udka nimi porządnie. Po natarciu, dodaj odrobinę oliwy oraz wody. Znów wszystko dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw miskę z mięsem do lodówki na jakieś 3 godziny. Po 3 godzinach, przełóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego na 120 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut, w połowie czasu pieczenia, obróć mięso. Na ostatnie 5 minut pieczenia, podwyższ temperaturę do 220 stopni.
Doskonałym dodatkiem do tego kurczaka mogą być Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Sałatka grecka
Smacznego!
Jeśli podobał Ci się mój wpis, będzie mi bardzo miło jeśli go polubisz lub/ i udostępnisz na faceboooku. Dziękuję!
Comments
takie rodzinne przepisy są najlepsze:)
to prawda 🙂 pozdrawiam!
A Ty masz jakieś swoje sprawdzone przepisy na kurczaka?
U nas w domu najbardziej tradycyjny i sprawdzony to ten faszerowany😉
Bardzo chętnie poznam przepis na niego, akurat faszerowanego kurczaka u mnie w domu się nie robiło
koniecznie z chrupiaca skorka! 🙂
Prosto i smacznie!
Dziękuję 🙂