Danie główne

Pieczone udka z kurczaka

Bardzo lubię, będąc u rodziców, zjeść upieczonego przez tatę kurczaka. Tym razem uczestniczyłam w procesie jego przygotowywania i już wiem jak osiągnąć ten domowy smak, który tak lubię. Mój wcześniejszy przepis na kurczaka znajdziecie tutaj

Składniki:

  • udka kurczaka
  • vegeta lub kucharek
  • czosnek suszony
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

Umyj udka, osusz je papierowym ręcznikiem, przełóż do miski, posyp je vegetą / kucharkiem oraz czosnkiem, dokładnie wymieszaj je z tymi przyprawami. Natrzyj udka nimi porządnie. Po natarciu, dodaj odrobinę oliwy oraz wody. Znów wszystko dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw miskę z mięsem do lodówki na jakieś 3 godziny. Po 3 godzinach, przełóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego na 120 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut, w połowie czasu pieczenia, obróć mięso. Na ostatnie 5 minut pieczenia, podwyższ temperaturę do 220 stopni.

Doskonałym dodatkiem do tego kurczaka mogą być Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz  Sałatka grecka

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się mój wpis, będzie mi bardzo miło jeśli go polubisz lub/ i udostępnisz na faceboooku. Dziękuję!

photofacefun_com_1505236284

Comments

14 września 2017 at 09:28

takie rodzinne przepisy są najlepsze:)



14 września 2017 at 21:49

koniecznie z chrupiaca skorka! 🙂





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Placki serowo- brokułowe

15 września 2017