
Domowe monte czyli stary dobry kogiel mogiel
Czasem mam ochotę na coś słodkiego, a akurat w domu nic nie ma. Sięgam wtedy po przepis naszych babć- kogiel mogiel. W wersji lekko zmodyfikowanej wg pomysłu Sabiny, której wpis na temat tego deseru znajdziecie tutaj
Składniki:
4 żółtka
1 łyżka cukru/ słodzika
1 łyżka kakao
odrobina mleka w razie potrzeby
Przygotowanie:
żółtka ucieramy z cukrem/ słodzikiem, żeby masa stała się puszysta i jaśniejsza niż była pierwotnie, odlewamy połowę gotowej masy i dodajemy do niej kakao naturalne, jakby stała masa się zbyt gęsta po wymieszaniu, można dodać odrobinę mleka
Gotowe!
Smacznego!
Comments
Uwielbiam, smak dzieciństwa 🙂
To polecam zrobić:)
nigdy jeszcze kogla mogla nie jadłam 😉
Pora to nadrobić !