Dodatki / fit / Kolacja / Pieczywo / Śniadanie

Twarogowe bułeczki czyli pieczemy bez drożdży

Nie jestem zwolenniczką spożywania kupnych bułek. Pełno w nich cukru i innych niezdrowych rzeczy. Dlatego od czasu do czasu piekę sobie sama bułeczki.

Składniki:

  • 150 g twarogu – może być w zasadzie każdego rodzaju, chudy lub tłusty, wszystko zależy od Ciebie
  • 150 g mąki orkiszowej- ja używam eko mąki typu 2000
  • 1 duże jajo lub dwa małe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka miodu/ słodzika – ja używam erytrytolu, jest to słodzik, który praktycznie nie posiada kalorii, mogą go stosować osoby chore na cukrzycę
  • ulubione przyprawy: cynamon, korzenne, imbir, może dodać też rodzynki

Przygotowanie:

1. Ser ucieram z jajkiem

2. W osobnej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy.

3. Do utartego sera powoli dodaję suche składniki i ugniatam ciasto

4. Po uzyskaniu gładkiej masy, formuję bułeczki – z tych proporcji ja robię 4

5. Układam bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

6. Piekę przez 20 minut w 200 stopniach C

Smacznego!

P1260618

Comments

8 września 2017 at 19:17

podobają mi się te buły 🙂 myślę, ze smakowałyby mi 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zupa- krem w pomidorów

4 września 2017