
Twarogowe bułeczki czyli pieczemy bez drożdży
Nie jestem zwolenniczką spożywania kupnych bułek. Pełno w nich cukru i innych niezdrowych rzeczy. Dlatego od czasu do czasu piekę sobie sama bułeczki.
Składniki:
- 150 g twarogu – może być w zasadzie każdego rodzaju, chudy lub tłusty, wszystko zależy od Ciebie
- 150 g mąki orkiszowej- ja używam eko mąki typu 2000
- 1 duże jajo lub dwa małe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miodu/ słodzika – ja używam erytrytolu, jest to słodzik, który praktycznie nie posiada kalorii, mogą go stosować osoby chore na cukrzycę
- ulubione przyprawy: cynamon, korzenne, imbir, może dodać też rodzynki
Przygotowanie:
1. Ser ucieram z jajkiem
2. W osobnej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy.
3. Do utartego sera powoli dodaję suche składniki i ugniatam ciasto
4. Po uzyskaniu gładkiej masy, formuję bułeczki – z tych proporcji ja robię 4
5. Układam bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
6. Piekę przez 20 minut w 200 stopniach C
Smacznego!
Comments
podobają mi się te buły 🙂 myślę, ze smakowałyby mi 🙂