Zupy

Zupa- krem w pomidorów

Bardzo lubię zupę z pomidorów, a że trwa na nie sezon, postanowiłam to wykorzystać. Zrobiłam krem ze świeżych pomidorów.

Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają one lipoken, a ich jedzenie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału. Lipoken jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia, bo neutralizuje wolne rodniki. Pomidory mają też działanie moczopędne, przeciwnowotworowe i poprawiają odporność. Na pewno warto je jeść także ze względu na zawartość potasu.

Składniki:

  • 5 dużych i dojrzałych pomidorów
  • opcjonalnie puszka pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Zagotowałam bulion, dodałam obrane i pocięte na ćwiartki pomidory, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam obrane ząbki czosnku, wszystko razem gotowałam kwadrans na wolnym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt mało pomidorowa, można dodać pomidory z puszki. Następnie dokładnie zmiksowałam zupę na gładki krem.

Można ją dodawać z ulubionymi dodatkami. Ja lubię ją jeść z grzankami.

Moje inne przepisy na zupy znajdziesz tutaj

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1504530826

Comments

8 września 2017 at 19:08

uwielbiam pomidorówkę pod kazdą postacią!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pasta z awokado do kanapek

4 września 2017