
Zupa- krem w pomidorów
Bardzo lubię zupę z pomidorów, a że trwa na nie sezon, postanowiłam to wykorzystać. Zrobiłam krem ze świeżych pomidorów.
Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają one lipoken, a ich jedzenie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału. Lipoken jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia, bo neutralizuje wolne rodniki. Pomidory mają też działanie moczopędne, przeciwnowotworowe i poprawiają odporność. Na pewno warto je jeść także ze względu na zawartość potasu.
Składniki:
- 5 dużych i dojrzałych pomidorów
- opcjonalnie puszka pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zagotowałam bulion, dodałam obrane i pocięte na ćwiartki pomidory, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam obrane ząbki czosnku, wszystko razem gotowałam kwadrans na wolnym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt mało pomidorowa, można dodać pomidory z puszki. Następnie dokładnie zmiksowałam zupę na gładki krem.
Można ją dodawać z ulubionymi dodatkami. Ja lubię ją jeść z grzankami.
Moje inne przepisy na zupy znajdziesz tutaj
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Comments
uwielbiam pomidorówkę pod kazdą postacią!