
Owsiano- orkiszowe naleśniki czyli na zdrowo
Bardzo lubię naleśniki, zwłaszcza gdy smaży je moja mama. Czasem porywam się na ich samodzielne smażenie i wtedy kombinuję. Efekty poniżej.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej, ja używam typ 2000
- 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego – przepis znajdziesz tutaj
- 2 jaja
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypuję do miksera i mielę je na proszek, dodaję mąkę orkiszową, dwa jaja, mleko, sól i wszystko razem miksuję na gładką masę. Rozgrzewam patelnię z tłuszczem i smażę.
Można podawać z twarogiem na słodko, dżemami czy owocami.
Smacznego!
Comments
Bardzo fajny przepis! Na pewno wypróbuję 🙂
Daj znać czy Ci smakowały!
kocham naleśniki:)
Ja także 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Świetny pomysł na zastąpienie tradycyjnych składników na naleśnikowe ciasto.
Dziękuję 🙂
Na mleku kokosowym muszą być boskie! 🙂
Polecam!
robię podobnie, tylko nie smażę na tłuszczu, dodaję go trochę do środka a patelnie tylko lekko przesmarowuję przed pierwszym smażeniem 🙂
przy dobrej patelni tak rzeczywiście jest lepiej smażyc 🙂
Naleśniki to też moje smaki. Idealne na każdą porę dnia.
naleśniki zawsze na czasie 😉