Deser / Kolacja

Owsiano- orkiszowe naleśniki czyli na zdrowo

Bardzo lubię naleśniki, zwłaszcza gdy smaży je moja mama. Czasem porywam się na ich samodzielne smażenie i wtedy kombinuję. Efekty poniżej.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej, ja używam typ 2000
  • 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego – przepis znajdziesz tutaj
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypuję do miksera i mielę je na proszek, dodaję mąkę orkiszową, dwa jaja, mleko, sól i wszystko razem miksuję na gładką masę. Rozgrzewam patelnię z tłuszczem i smażę.

Można podawać z twarogiem na słodko, dżemami czy owocami.

Smacznego!

photofacefun_com_1504362841

Comments

6 września 2017 at 19:24

Bardzo fajny przepis! Na pewno wypróbuję 🙂





3 listopada 2017 at 11:09

Bardzo ciekawy przepis 🙂 Świetny pomysł na zastąpienie tradycyjnych składników na naleśnikowe ciasto.



19 listopada 2017 at 11:30

Na mleku kokosowym muszą być boskie! 🙂



19 listopada 2017 at 17:38

robię podobnie, tylko nie smażę na tłuszczu, dodaję go trochę do środka a patelnie tylko lekko przesmarowuję przed pierwszym smażeniem 🙂



19 listopada 2017 at 22:31

Naleśniki to też moje smaki. Idealne na każdą porę dnia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Domowy „chińczyk”

1 września 2017

Pasta z awokado do kanapek

4 września 2017