Danie główne / Drób

Domowy „chińczyk”

Od czasu do czasu lubię sobie utrudniać życie i jem pałeczkami. Idzie mi to już chyba nieźle, bo większość jedzenia trafia już do buzi .

Składniki:

  • filet z kurczaka, ale tak naprawdę może być to schab czy wołowina, co kto lubi
  • mieszanka chińskich warzyw- dla osób bardziej ambitnych podaję skład na własną mieszankę: marchew, seler, por, świeży imbir- kroisz w słupki i gotowe
  • tłuszcz do smażenia
  • własnoręcznie robiony sos sojowy – przepis poniżej
  • mąka ziemniaczana
  • makaron konjac – a cóż to za wynalazek?

Zainteresowanych zapraszam do lektury:

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/makaron-konjak-prawie-nie-ma-kalorii-czy-to-bezpieczny-sposob-na-odchudzanie/77ky0

Przygotowanie:

Mięso – ja robię z piersi kurczaka, kroję na małe kawałeczki, obtaczam w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej i smażę. Mięsa nie doprawiam. Doprawiony będzie sos. 
Gotową mieszankę chińskich warzyw ( ambitni sami przygotowują warzywa) dodaję do mięsa i smażę ok 10 minut razem.

Sos: pół na pój sos sojowy i woda, słodzik / miód/ cukier, ocet jabłkowy/ sok z cytryny, świeży czosnek, łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia, Sos robię „na oko”, ma być w smaku słodko- kwaśny. Dodaję do warzyw i mięsa. Chwilę smażę razem do zgęstnienia sosu. Posypuję sezamem. Gotowe.
Jem z makaronem noodle z mąki konjac.
Smacznego!

photofacefun_com_1504356700

Comments

8 września 2017 at 06:19

Domowa chińszczyzna jest super! Twoja wygląda apetycznie 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Domowe mleko kokosowe

31 sierpnia 2017