Dodatki / Przetwory

Domowe mleko kokosowe

Lubię smak kokosa. Jednak ceny mleka kokosowego w sklepie, a także ich skład są dla mnie nie do zaakceptowania. Wysoka cena jest dla mnie niezrozumiała, biorąc pod uwagę cenę samych wiórków kokosowych, a skład….no cóż jeśli lubicie jeść niezdrowo, to śmiało. Ja jednak mam dla Was zdrową alternatywę- mleko kokosowe zrobione samemu.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych ( fajnie będzie gdy zwrócicie uwagę na ich pochodzenie, ja użyłam bio wiórków)
  • 4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody

Przygotowanie:

Wiórki zalać 2 szklankami wody, blendować przez 3 minuty, powstały płyn przelać przez drobne sitko do miski, wiórki odcisnąć. Ponownie wiórki dwoma kolejnymi szklankami wody, blendować przez 3 minuty. Płyn przelać przez sitko, wiórki odcisnąć. Gotowe. Wystarczy przelać teraz mleko do słoika. Można je trzymać w lodówce przez ok 3 dni. Podane proporcje dają 1 litr mleka.

Osoby przyzwyczajone do mleka kokosowego ze sklepu mogą się zawieść, to domowe mleko smakuje zupełnie inaczej, a to dlatego, że nie ma w nim cukru. Ale duma z picia własnoręcznie przygotowanego mleka- bezcenne!

Smacznego!

photofacefun_com_1504353410

 

Comments

15 września 2017 at 08:17

Bardzo lubię ten przepis. Zwłaszcza, że jako odpad, zostaje nam mąka kokosowa, którą można użyć do ciastek.



Skomentuj Oka w rosole czyli KaFka gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Duszone udko z kurczaka

30 sierpnia 2017

Domowy „chińczyk”

1 września 2017