
Domowe mleko kokosowe
Lubię smak kokosa. Jednak ceny mleka kokosowego w sklepie, a także ich skład są dla mnie nie do zaakceptowania. Wysoka cena jest dla mnie niezrozumiała, biorąc pod uwagę cenę samych wiórków kokosowych, a skład….no cóż jeśli lubicie jeść niezdrowo, to śmiało. Ja jednak mam dla Was zdrową alternatywę- mleko kokosowe zrobione samemu.
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych ( fajnie będzie gdy zwrócicie uwagę na ich pochodzenie, ja użyłam bio wiórków)
- 4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
Przygotowanie:
Wiórki zalać 2 szklankami wody, blendować przez 3 minuty, powstały płyn przelać przez drobne sitko do miski, wiórki odcisnąć. Ponownie wiórki dwoma kolejnymi szklankami wody, blendować przez 3 minuty. Płyn przelać przez sitko, wiórki odcisnąć. Gotowe. Wystarczy przelać teraz mleko do słoika. Można je trzymać w lodówce przez ok 3 dni. Podane proporcje dają 1 litr mleka.
Osoby przyzwyczajone do mleka kokosowego ze sklepu mogą się zawieść, to domowe mleko smakuje zupełnie inaczej, a to dlatego, że nie ma w nim cukru. Ale duma z picia własnoręcznie przygotowanego mleka- bezcenne!
Smacznego!
Comments
Bardzo lubię ten przepis. Zwłaszcza, że jako odpad, zostaje nam mąka kokosowa, którą można użyć do ciastek.
Jak robisz tę mąkę? Ja próbowałam, ale blender za bardzo mi nie zmielił wysuszonych wiórek 🙁