Dodatki / Przetwory

Domowe mleko kokosowe

Lubię smak kokosa. Jednak ceny mleka kokosowego w sklepie, a także ich skład są dla mnie nie do zaakceptowania. Wysoka cena jest dla mnie niezrozumiała, biorąc pod uwagę cenę samych wiórków kokosowych, a skład….no cóż jeśli lubicie jeść niezdrowo, to śmiało. Ja jednak mam dla Was zdrową alternatywę- mleko kokosowe zrobione samemu.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych ( fajnie będzie gdy zwrócicie uwagę na ich pochodzenie, ja użyłam bio wiórków)
  • 4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody

Przygotowanie:

Wiórki zalać 2 szklankami wody, blendować przez 3 minuty, powstały płyn przelać przez drobne sitko do miski, wiórki odcisnąć. Ponownie wiórki dwoma kolejnymi szklankami wody, blendować przez 3 minuty. Płyn przelać przez sitko, wiórki odcisnąć. Gotowe. Wystarczy przelać teraz mleko do słoika. Można je trzymać w lodówce przez ok 3 dni. Podane proporcje dają 1 litr mleka.

Osoby przyzwyczajone do mleka kokosowego ze sklepu mogą się zawieść, to domowe mleko smakuje zupełnie inaczej, a to dlatego, że nie ma w nim cukru. Ale duma z picia własnoręcznie przygotowanego mleka- bezcenne!

Smacznego!

photofacefun_com_1504353410

 

Comments

15 września 2017 at 08:17

Bardzo lubię ten przepis. Zwłaszcza, że jako odpad, zostaje nam mąka kokosowa, którą można użyć do ciastek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Duszone udko z kurczaka

30 sierpnia 2017

Domowy „chińczyk”

1 września 2017