Danie główne

Duszone udko z kurczaka

Uduszona kurza noga czyli o tym jak łatwo jest zrobić smacznego kurczaka

Daj mi nogę, daj mi nogę, bo bez nogi żyć nie mogę!

Bardzo lubię drób, kojarzy mi się z mamą i tatą, którzy w jakiś magiczny sposób, przyrządzają ten rodzaj mięsa w sposób, który zawsze jest pyszny. Nie raz już próbowałam odtworzyć ten smak sama, ale póki co 1:0 dla rodziców. Dziś podjęłam próbę uduszenia kurczaka, a raczej jego nogi.

Składniki:

  • Ćwiartka z kurczaka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ulubione przyprawy- ja użyłam soli i curry – 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładę nogę i podsmażam na rumiano z każdej strony.
  2. Przekładam nogę do rondelka. Na tej samej patelni podsmażam na złoto cebulę i czosnek.
  3. Dodaję do rondelka z nogą.
  4. Wlewam do niego wodę tak by przykrywał nogi, dorzucam ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  5. Duszę pod przykryciem godzinę.
  6. Można zagęścić sos mąką.

Doskonałym dodatkiem do nogi będą Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Sałatka grecka

Smacznego!

photofacefun_com_1504353596

Comments

8 września 2017 at 06:20

Prosty przepis na smakowitego kurczaka, tez bardzo lubię 🙂



Skomentuj Oka w rosole czyli KaFka gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Domowe mleko kokosowe

31 sierpnia 2017