
Duszone udko z kurczaka
Uduszona kurza noga czyli o tym jak łatwo jest zrobić smacznego kurczaka
Daj mi nogę, daj mi nogę, bo bez nogi żyć nie mogę!
Bardzo lubię drób, kojarzy mi się z mamą i tatą, którzy w jakiś magiczny sposób, przyrządzają ten rodzaj mięsa w sposób, który zawsze jest pyszny. Nie raz już próbowałam odtworzyć ten smak sama, ale póki co 1:0 dla rodziców. Dziś podjęłam próbę uduszenia kurczaka, a raczej jego nogi.
Składniki:
- Ćwiartka z kurczaka
- Cebula
- Czosnek
- Ulubione przyprawy- ja użyłam soli i curry – 1 łyżeczka
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładę nogę i podsmażam na rumiano z każdej strony.
- Przekładam nogę do rondelka. Na tej samej patelni podsmażam na złoto cebulę i czosnek.
- Dodaję do rondelka z nogą.
- Wlewam do niego wodę tak by przykrywał nogi, dorzucam ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Duszę pod przykryciem godzinę.
- Można zagęścić sos mąką.
Doskonałym dodatkiem do nogi będą Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Sałatka grecka
Comments
Prosty przepis na smakowitego kurczaka, tez bardzo lubię 🙂
Ja lubię proste przepisy, które nie zmuszają do długiego stania w kuchni 🙂 pozdrawiam serdecznie!