
Zupa – krem z brokuła
Długo się zabierałam za zrobienie tego kremu, gdyż z natury nie przepadam za brokułami.
W końcu jednak powiedziałam „dosyć”, przełam niechęć, przecież brokuły są zdrowe i każda mama je daje swoim dzieciom. Dodatkowo przekonało mnie to, że jest sezon na to warzywo. Dobra, pora się przygotować do zrobienia zupy. Zrobiłam rozeznanie wśród znajomych koleżanek, które parają się gotowaniem i oto powstała moja pierwsza zupa brokułowa. Przetestowałam ją na swoim F, który nie lubi ponad wszelką wątpliwość brokuł i ten orzekł: Bardzo dobra. Więc chyba jest jeszcze dla mnie nadzieja w kuchni?
Ad rem
Składniki:
- 1 cała brokuła
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 l bulionu z warzyw
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, brokuła pociąć na małe różyczki, czosnek obrać. Wlać do garnka bulion, wrzucić ziemniaki i brokuły, gotować razem około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą do smaku. Zdjąć garnek z ognia. Dodać serek topiony. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
Podawać z czym kto lubi : grzanki, pestki dyni, kiełki, gęsta śmietana, prażony słonecznik, co kto lubi.
Comments
A ja uwielbiam brokuły. Pyszna zupka!
Ja już też polubiłam brokuły 🙂