Danie główne / Zupy

Zupa – krem z brokuła

Długo się zabierałam za zrobienie tego kremu, gdyż z natury nie przepadam za brokułami.

W końcu jednak powiedziałam „dosyć”, przełam niechęć, przecież brokuły są zdrowe i każda mama je daje swoim dzieciom. Dodatkowo przekonało mnie to, że jest sezon na to warzywo. Dobra, pora się przygotować do zrobienia zupy. Zrobiłam rozeznanie wśród znajomych koleżanek, które parają się gotowaniem i oto powstała moja pierwsza zupa brokułowa. Przetestowałam ją na swoim F, który nie lubi ponad wszelką wątpliwość brokuł i ten orzekł: Bardzo dobra. Więc chyba jest jeszcze dla mnie nadzieja w kuchni?

Ad rem

Składniki:

  • 1 cała brokuła
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 l bulionu z warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, brokuła pociąć na małe różyczki, czosnek obrać. Wlać do garnka bulion, wrzucić ziemniaki i brokuły, gotować razem około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą do smaku. Zdjąć garnek z ognia. Dodać serek topiony. Wszystko razem zblendować na gładką masę.

Podawać z czym kto lubi : grzanki, pestki dyni, kiełki, gęsta śmietana, prażony słonecznik, co kto lubi.

Inne moje przepisy na zupy znajdziesz TUTAJ

Smacznego!

photofacefun_com_1504353787

Comments

12 września 2017 at 18:47

A ja uwielbiam brokuły. Pyszna zupka!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *